26. helmikuuta 2015

Helpot ja herkulliset (elleivät jopa ne parhaat) mokkapalat

 

Mokkapalat, tuo ihananainen klassikko. 
Jostakin syystä olen ehkä pitänyt mokkapaloja niin arkisina ja tavallisina, etten ole tajunnut niitä blogiini laittaa. Siis ennen kuin nyt! Ja paikkansa ne täällä todellakin ansaitsevat! Mokkapalat ovat ehkä yksi suosituin kotileivonnaisista, eikä syyttä. Ihanan pehmoinen ja kostea pohja, viettelevän vieno mokan maku ja suussasulava kuorrute. Tarvitseeko muuta enää sanoakkaan? 
Mokkapalat ovat kaikkea muuta kuin arkisia ja tavallisia. Eikö niin, että klassikot ovat klassikoita syystä :)


Miten nämä mokkapalat nyt sitten yht`äkkiä päätyivät blogiin?
No, olen haaveillut varmaan vajaan vuoden ajan paulig cupsolo-kapselilaiteesta ja nyt viimein sain blogini kautta sellaisen käyttööni.
Laiteen saavuttua olin niin innoissani, etten malttanut päästä kokeilemaan laitetta ja ensimmäisenä mieleeni tulivat mokkapalat. 
Minähän en siis juo tavallista normaalia kahvia ollenkaan, vaan nautin kofeiinini joko teen tai erikoiskahvien muodossa, niin tai leivonnaisissa :)
No tuolla ihanaisella laitteella voin jatkossa valmistaa itselleni kupin kerrallaan joko erikoiskahvia, teetä, kuumaa kaakaota tai vaikkapa joulun aikaan glögiä.


Tuossa pauligin cupsolo-kapselilaiteessa ihanaa on sekin, että siihen voi hankkia kapseleita (ainakin citymarketista) irtomyynnistä kuin karkkeja karkkihyllystä. :) Voi siis huoletta kokeilla kaikkia uusia makuja ilman pelkoa siitä, että jos maku ei miellytä, kapselit jäisivät turhaa kaappiin lojumaan. Kokeilee vaikka yhtä makua kerrallaan ja etsii ne omat suosikit.

  

Ja sitten takaisin niihin ihaniin mokkapaloihin...
Eli tosiaan ensimmäisenä mieleeni tulivat mokkapalat ja samalla huomasinkin, että nehän puuttuvatkin blogistani kokonaan. Niinpä ajattelin kokeilla erilaista tapaa valmistaa nuo ihanat mokkaherkut.
Selailin jonkin aikaa nettiä ja sitten päätin säveltää itse jotakin mokkapalojen sekä kinderpiirakan väliltä.
Ja tiedättekö - tuloksena oli ehkä ne parhaat mokkapalat, joita olen koskaan tehnyt!
Pohjasta tuli aivan ihanan pehmeä sekä kostea ja siinä maistui ihanasti, muttei liian voimakkaasti juurikin se mokkapalojen olennainen osa, eli kahvi. Kuorrute taas oli suussasulavaa.
Päällimmäiseksi tuli tällä kertaa raastettua suklaata, koska ranskanpastilleja ei ollut sillä hetkellä kotonani saatavilla, mutta kannattaa ehdottomasti murskata päälle ranskanpastilleja, sillä ne kruunaavat tämän ihanan leivonnaisen!


Sen lisäksi, että näistä tuli aivan ihania ja herkullisia, olivat nämä myös helppoja valmistaa, eikä vatkaintakaan tarvitse kaivaa kaapista esille. Kaiken sekoittamisen voi tehdä vaikka lusikalla, eikä näissä kovin montaa työvaihettakaan ole. Ensin yhdistetään kuivat aineet, minkä jälkeen niihin lisätään vuorotellen loput aineista.
Itse käytin näiden mokkapalojen valmistuksessa tuota Cupsolo-laitetta sekä Juhla mokka- sekä Tazza hot chocolate-kapseleita, mutta mikäli sinulla ei ole kyseistä laitetta käytössäsi, voit korvata kahvin normaalilla Juhla mokka-suodatinkahvilla ja kaakaon kuumalla vesikaakaolla.


 Mokkapalat

Pohja

5 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl suolaa
 0,5 dl tummaa makeuttamatonta kaakaojauhetta
200 g margariinia sulatettuna
1 dl kevytmaitoa
2 kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Mittaa kaikki pohjan kuivat aineet yhteen kulhoon ja sekoita ne keskenään.
Aseta hot chocolate-kapseli cupsololaitteeseen ja laske kaakaojuomaa 1,5 dl. Vaihda kapseliksi tämän jälkeen juhla mokka-kapseli ja laske kahvia 1 dl. Sekoita kaakaokahvi sulatettuun margariiniin ja kaada kuivien aineiden päälle. Sekoita ja lisää 1 dl kylmää maitoa. Sekoita taas ja lisää vielä kanamunat. Sekoita kunnolla sekaisin ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista uunin keskitasolla n. 15-20 minuuttia tai kunnes kypsä (älä kuitenkaan paista liikaa, jottei pohja kuiva!). Varmista kypsyys tikulla.
Anna jäähtyä hieman ennen kuorruttamista.

Mokkakuorrutus

75 g voita
0,5-0,75 dl kahvia
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta (maun mukaan tummaa tai vaaleaa)
n. 9 dl tomusokeria

 Sekoita vaniljasokeri, kaakao sekä tomusokeri keskenään. Sulata voi, sekoita kuumaan kahviin ja lisää kaakao-tomusokeriseokseen. Sekoita sekaisin.
Mikäli kuorrute on liian paksua tai löysää, voit muuttaa koostumusta lisäämällä tomusokeria tai kahvia...
Kaada nopeasti mokkapalojen päälle ja ripottele pinnalle suklaarouhetta, nomparilleja tai rouhittuja ranskanpastilleja. 
Anna jäähtyä jääkaapissa kokonaan ennen leikkaamista.


Yhteistyössä 

http://www.paulig.fi/



3 kommenttia:

  1. Nam, nam - nämä vaikuttavat tosi hyviltä! En ole pitkään aikaan tehnyt mokkapaloja eikä oikein sitä oikeaa reseptiä ole löytynyt - mutta näitä voisi ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat tosi hyviä! :P Kannattaa ilman muuta kokeilla. Meilläkään ei oltu pitkään aikaan tehty näitä, mutta nyt ihastuin mokkapaloihin uudelleen näiden myötä. Ja nyt meillä onkin leivottu näitä jo kolme kertaa ja aina katoavat melko nopeasti...

      Poista
  2. Lisäsitkö Tazza hot chocolate -juoman kylmänä vai kuumana? Ostin sitä tiivisteenä pienen pussin, ja sen voi tehdä joko kylmään tai kuumaan veteen/maitoon.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...