21. joulukuuta 2014

Vaniljainen Glögijuustokakku


Piparipohja, pehmeä suussasulava vaniljatäyte ja glögikiille. Kaikki, mitä joulunmakuiseen kakkuun tarvitaan. 
Olipas hyvä, että jääkaapissa olevassa mascarponejuustossa oli käyttöpäivä umpeutumassa, sillä jotakin siitä piti loihtia ja mikä sopisi paremmin joulun alla kuin glögikakku.
Tein ensimmäistä kertaa itse tällaista glögijuustokakkua, mutta minulla oli selvä visio siitä, mitä siihen halusin. Mausteisen glögin sekä voimakkaan makuisien piparien vastapainoksi halusin neutraalimman ja raikkaamman vaniljatäytteen. Vaikka itse sanonkin, valinta osui nappiin. Ainut miinus kakussa oli se, että kun minulla ei ollut glögitiivistettä kotona ja jouduin käyttämään valmista glögiä, ei tuo glögikiille maistunut mielestäni tarpeeksi ja kiilteen värikin jäi hieman pliisuksi. Laitoinkin ohjeeseen suoraa glögitiivisteen käytön suhteessa 50/50 veteen sekoitettuna, sillä tuo antaisi kakkuun vielä paremman värin ja maun kuin miedompi valmisglögijuoma. Vaikka eipä sillä hyvää tämä oli näinkin =)


Vaniljainen Glögikakku

Pohja

150 g hyviä pipareita
50 g voita

Vuoraa n. 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja öljyä sekä tomusokeroi vuoan reunat kevyesti. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi tehosekoittimella ja sekoita sulatettuun voihin. Painele piparimurska vuoan pohjalle ja valmista täyte.

Vaniljainen täyte

2 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2,5 dl maitoa
0,5 tl aitoa vaniljajauhetta TAI 1/2 vaniljatanko
250 g mascarponea
3 liivatelehteä
0,5 dl glögiä
2,5 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria

Sekoita sokeri, perunajauhot sekä maito kattilassa. Kuumenna ja lisää joko puolikas halkaistu vaniljatanko tai vaniljajauhe, kumpaa käytät. Kuumenna  kokoajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa, varo polttamasta pohjaan! Siirrä kattila pois liedeltä ja mikäli käytät vaniljatankoa, nosta se pois ja kaavi vaniljansiemenet kiisseliin ja sekoita. Anna jäähtyä vähän kättä lämpimämmäksi ja lisää mascarpone. Vatkaa sekaisin.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
Vatkaa vispikerma ja tomusokeri löysähköksi vaahdoksi, lisää vaniljamascarponekiisseli ja vatkaa sekaisin. Kuumenna glögi, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatelehdet glögiin. Kaada liivateliuos täytteeseen ja vatkaa sekaisin. Kaada täyte piparipohjan päälle ja nosta jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi ennen kiilteen tekemistä.

Glögikiille

3,5 dl glögiä (50/50 tiivistettä/vettä)
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna glögi, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatelehdet glögiin (sekoita varovasti ruokalusikalla, varo kuplien muodostumista). Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada varovasti lusikan kautta vaniljatäytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...